Bitkilerimizi sularken nelere dikkat etmeliyiz?

Bitkilerimizi sularken nelere dikkat etmeliyiz?

Bitkilerimizin boyutuna uygun saksı seçimi, ihtiyaçları olan değerlere sahip toprak seçimi, güneş ışığını yeterli miktarda almalarını sağlayacak doğru bir konum, elbette ki düzenli su ve bakım onların gelişimi için en önemli faktörler arasında yer alır.

Bitkilerinizi ideal miktarda ve iyi su ile sulamalısınız. Ev bitkilerinin ihtiyaçları olan su miktarı; mevsime, bitkilerinin türlerine, kök yapılarına, saksı tipine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle hangi bitki ne kadar su ister, baktığınız bitki özelinde öğrenmelisiniz. Güvenilir kaynaklardan bitki türlerine göre bakım ipuçlarını ve doğru sulama yöntemini öğrenebilirsiniz. Bitkileriniz için gerekli bakımları bazı uygulamaları kullanarak da öğrenebilirsiniz. Planstsnap, Blossom, NatureID gibi bir çok bitki tanıma uygulaması, bitki bakımınızda size yardımcı olabilir.

Bitkiler sulanırken toprağa elle dokunulmalı ve eğer kuruluk varsa ona göre sulama yapılmalıdır. Az sulama; fotosentezin azalmasına, bitkinin solup pörsümesine, bazı yaprakların dökülmesine, büyüme hızının yavaşlamasına neden olabilir. Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bu noktada hem bitkinin ihtiyacı olan su miktarını, sulama aralığını bilmek hem de ideal sulama sağlayacak bir sulama aparatına sahip olmak size yardımcı olacaktır.

Verdiğiniz suyun sıcaklığı da miktarı kadar önemli. Bitkilere verilecek suyun 18°C ila 26°C aralığında olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bazı bitkilerde yaprak sıcaklığı ile su sıcaklığı arasındaki denge de oldukça önemlidir. Bu sebeple, yine büyüttüğünüz bitkinin ihtiyacı olan suyun derecesini de öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

Son olarak verdiğiniz suyun kalitesinden emin olun. Bitkinizi arıtılmış su ile suladığınızda, farkı bir kaç hafta içinde görebilirsiniz. Bitkiler taze kaynak suları severler. Ancak içinde zararlı maddeler olması veya suyun çok sert olması bitkiye zarar verecektir. Artıma su ile birinizin ihtiyacı olan ph dengesi ve yumuşaklığı edinebilirsiniz. Zararlı içeriklerden ayrıştırılarak filtrelenmiş suyunuz bitkiniz için en iyi yaşam kaynağı olacaktır.
Bloga dön